Održan Microsoft Technology for Good day u Zagrebu

Tech4Good_0.jpg
tagovi:  Microsoft

Program o važnosti tehnologije za učinkovitost nevladinih organizacija

Više od 80 predstavnika nevladinih organizacija na događanju Technology for Good 

·  nevladine organizacije dobile su putem predavanja i demo-a uvide kako aplicirati za donaciju softvera i kako ih koristiti te se tako pridružiti 600 organizacija u Hrvatskoj koje već koriste softverske donacije

 

·  Microsoft godišnje NGO sektoru donira softver u vrijednosti od oko milijardu dolara, pri čemu se najviše donira Office 365.  Odnedavno se doniraju i Power BI, Microsoft Dynamics CRM online, a uskoro se očekuje i Azure

ZAGREB, 8. lipnja, 2016. – Microsoft Hrvatska u suradnji s udrugom Fondacija Mozaik, službenim predstavnikom globalne Udruge Tech Soup, održao je događanje Technology for Good na kojem je više od 80 predstavnika nevladinih organizacija u tri grada moglo dobiti informacije kako ostvariti donaciju Microsoft softvera kao i kako koristiti tehnologiju za povećanje efikasnosti svojih organizacija. Zahvaljujući programu Skype, događaj  je istovremeno održan u Zagrebu, Splitu i Osijeku, pri čemu su podršku u organizaciji pružile nevladine organizacije Udruga Mi iz Splita, Volonterski centar Osijek te Centar za civilne inicijative, čime se na događanjima osiguralo prisustvo nevladinih organizacija iz većeg dijela Hrvatske.

Cilj ovog programa je osnažiti nevladine organizacije da stvaraju pozitivan društveni utjecaj korištenjem Microsoft tehnologije. Na globalnom nivou Microsoft svakodnevno donira softver u vrijednosti od 2,6 milijuna dolara, a prije nekoliko mjeseci kompanija je objavila da će u sljedeće tri godine donirati cloud resurse u vrijednosti od dodatnih milijardu dolara. Zahvaljujući donatorskim partnerima, više od milijun organizacija širom svijeta koriste ovaj program, koji je u Hrvatskoj prisutan od 2009. godine. Najveći broj donacija odnosi se na Office 365, a odnedavno su za donaciju dostupni Power BI, Microsoft Dynamics CRM online, a uskoro se očekuje i Azure. 

 “Microsoft već više od 15 godina pokazuje dugoročnu predanost doniranju softvera nevladinim organizacijama i zajednici, čime pomažemo u njihovim aktivnostima, od podrške prilikom humanitarnih katastrofa, promicanja važnosti upotrebe tehnologije do donacije vrhunskih softverskih alata za povećanje produktivnosti i učinkovitosti koji im direktno omogućavaju učinkovitiji doprinos razvoju zajednice.  U svijetu surađujemo s milijun takvih organizacija, a u Hrvatskoj njih 600 koristi prednosti ovakvog partnerstva s Microsoftom, što je pokazatelj da je tehnologija prepoznata kao preduvjet uspješnog poslovanja svih vrsta organizacija”, rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

 “Ponosni smo što, kao regionalni Techsoup partneri, možemo doprinijeti poboljšanju uvjeta rada nevladinih organizacija kroz tehnologiju i nova tehnološka rješenja. Zahvalni smo kompaniji Microsoft koja je omogućila organizaciju ovog događaja i koja kontinuirano podržava organizacije civilnog društva te im omogućuje korištenje najsuvremenijih alata u njihovom radu”, rekla je Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik.

 Predstavnici Fondacije Mozaik su sudionike događanja upoznali s donacijama Microsoft licencnih softvera putem programa TechsoupBalkans te potrebnim procedurama za doniranje softvera, a obrađene su i teme o dostupnosti softvera, aplikacijama te načinu primjene tehnologije u svakodnevnom radu. Tako su tijekom cjelodnevnog predavanja prezentirane funkcionalnosti Windows 10  sustava koji je, prema zadnjim podacima, trenutačno instaliran na više od 300 milijuna uređaja širom svijeta te je najbrže usvojena verzija Windows operativnog sustava u povijesti.  

 Također su predstavljeni Office365 alati za nevladine organizacije te je prikazano kako je Word, Excel i PowerPoint dokumente moguće izraditi i urediti putem svih web preglednika, na svim operacijskim sustavima putem interneta. Aplikacija One Note - digitalna bilježnica dostupna je svima, a njena upotreba i funkcionalnost je nezamjenjiva. Zajednički rad na dokumentima ima jednako iskustvo, prikaz i funkcionalnost na raznim uređajima, tabletima, telefonima te je omogućena suradnja u realnom vremenu s bilo kojeg mjesta putem Skype for Business aplikacije.

 Tijekom događaja, predstavljeni su i uspješni primjeri korištenja Microsoft tehnologije u nevladinom sektoru. Udruga CRVENI NOSOVI je, zahvaljujući donacijskom programu „Zajedno smo jači“ Hrvatskog Telekoma i podršci kompanije Microsoft Hrvatska, u veljači ove godine započela program „Smijeh je lijek - Skype s klaunom“. Riječ je o projektu koji, uz pomoć modernih tehnologija, odnosno programa Skype integriranog u LCD televizor s dodatnom kamerom, omogućuje oboljeloj djeci interakciju s klaunovimadoktorima u popodnevnim satima, vremenu koje je često za djecu najosjetljivije nakon dnevnih aktivnosti u bolnicama. S druge strane Volonterski centar Zagreb prezentirao je projekt razvoja volontiranja poslovnog sektora pod nazivom „Širenje područja suradnje - korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva“ te napravio osvrt na vlastita iskustva u korištenju Windows 10 i Office 2016, softvera doniranih od strane Microsofta.

 Održano je i predavanje o programu BIZ Spark kojim se potiče razvoj domaćeg softverskog tržišta, odnosno softverskih startupa, osiguravajući im besplatne alate i servise, čime im se značajno smanjuju inicijalni troškovi poslovanja u prvoj fazi razvoja tvrtke.